EPS is ontzettend veelzijdig en kun je op veel manieren verwerken tot een product. Wij leggen je uit hoe het materiaal wordt gemaakt, wat het verschil is tussen EPS en tempex, en hoe je het kunt bewerken en toepassen. En we zetten alle voordelen van het materiaal voor je op een rijtje.


Hoe wordt EPS gemaakt?

EPS staat voor expanded polystyrene, of in het Nederlands: geëxpandeerd polystyreen. Bij De la Roy komen de EPS-platen en -blokken kant-en-klaar binnen. Maar hier gaat wel een heel productieproces aan vooraf. De basis van een polystyreenkorrel is kunststof gemaakt van aardolie. Verhit je deze korrels in een gesloten systeem met stoom, dan vullen ze zich met lucht en zetten ze uit . Dit noemen we voorschuimen; een soort popcorneffect. Vandaar dat EPS ook wel airpop wordt genoemd. Wanneer de korrels expanderen, kunnen ze wel veertig tot vijftig keer zo groot worden.


Om de vorm te krijgen waar wij mee werken, worden de voorgeschuimde EPS parels in een blokvormige mal geblazen. Daar worden ze nog eens door stoom onder druk aan elkaar gesmolten. En voilà, je hebt een EPS product dat voor 2% bestaat uit grondstof en voor 98% uit lucht.


Zien hoe EPS wordt gemaakt? Het Klokhuis maakte een treffende korte video.


Wat is het verschil tussen EPS, airpop, piepschuim en tempex?

Zoek je naar EPS, dan kom je waarschijnlijk tal van termen tegen. Airpop, piepschuim, PS-hardschuim, tempex … maar wat is het verschil? Nou, helemaal niets. De officiële naam is EPS. Piepschuim en tempex zijn de namen die we vooral in de volksmond gebruiken. In Duitsland zeggen ze styropor en in België wordt het vooral isomo genoemd.


Hoe kun je EPS bewerken?

De vormvrijheid van EPS biedt tal van mogelijkheden. Met onze gloeimachine kunnen we tempex makkelijk horizontaal en verticaal snijden in iedere gewenste dikte, breedte en hoogte. Ook kunnen we met gemak contouren snijden uit airpop, zoals een kegel- of ruitvorm. En met de 5-assige freesmachine frezen we de meest complexe 3D-vormen. Vervolgens kunnen we EPS ook nog een coating geven van watergedragen latex, polyurea of polyurethaan en eventueel voorzien van een logo of fotosticker. Of afwerken met een betonplex of ander plaatmateriaal.


Waarvoor kun je EPS gebruiken?

Met piepschuim kun je alles maken. Wat dacht je van decorstukken, kunst, verpakkingen, logo’s en beursstands? Of bekisting voor de bouw en isolatiemateriaal? Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het maken van tempex. Goed om te weten: EPS kent verschillende druksterktes. EPS 60, EPS 100, EPS 150, EPS 200 en EPS 500 gebruiken we het meest. Zo is EPS 60 bijvoorbeeld ideaal voor verpakkingsmateriaal. Airpop heeft een hoge isolatiewaarde en is dus ook zeer geschikt als isolatiemateriaal voor daken of vloeren. Hiervoor gebruiken we vaak EPS 100. Dat gebruiken we ook voor het snijden van logo’s of letters. En voor designproducten is EPS 200 weer geschikter. Moet het product tegen een flinke stoot kunnen of een aanzienlijk gewicht kunnen dragen? Dan adviseren wij te gaan voor de kwaliteit van EPS 500. 


Wat zijn de voordelen van EPS?

EPS heeft verschillende voordelen en eigenschappen die het interessant maken om te kiezen voor dit materiaal:

  • Het is licht en heeft een hoge vormvrijheid. 
  • Het materiaal is veilig voor de gezondheid en het milieu.
  • Het kan tegen een stootje en is vorm- en drukvast. 
  • Het heeft een hoge isolatiewaarde.
  • Alle eigenschappen blijven tijdens de hele gebruiksduur even sterk.
  • Het is recyclebaar.
  • Het materiaal is brandvertragend (brandklasse E).


Voor meer informatie over de eigenschappen van EPS kun je productinformatie downloaden bij branchevertegenwoordiger Stybenex.


Wil je meer weten over EPS? 

Wil je meer weten over de toepassingen van EPS? Of heb je interesse om een product door ons te laten maken? Neem dan gerust contact met ons op.