Het binnenwerk voor verpakkingen, contramallen voor betonbouw, blow-ups als eyecatchers in beursstands, kunst voor in de openbare ruimte, logo’s en letters van reuzeformaat. Dit en nog veel meer maken wij van tempex. Dat doen we met verschillende technieken. Na het lezen van dit kennisartikel heb je meer inzicht in de keuze voor een techniek en de doorlooptijden van de processen.


Drie technieken om EPS vorm te geven

Er zijn meerdere technieken om EPS vorm te geven. Bij De la Roy maken we vooral gebruik van:

  • Gloeien
  • Contoursnijden
  • Frezen

Welke techniek we inzetten voor een opdracht hangt onder meer af van de tolerantie in de maatvoering en de complexiteit van de vorm. 


Gloeien van rechttoe-rechtaan tempex producten

Stroken piepschuim om tussen gestapelde glasplaten te leggen, vulblokken voor betonmallen, platen die als isolerende ondervloer dienen. Dit zijn voorbeelden van rechttoe-rechtaan producten waarbij de maatvoering niet op de millimeter nauwkeurig hoeft te zijn. Hiervoor zetten we de gloeimachine in.


Strakgespannen gloeiendhete draden

De gloeimachine bestaat uit een lopende band met daarop een aantal ramen met sparingen in de verticale framedelen. Op zo’n raam kunnen we meerdere draden spannen. Die zijn tijdens het snijproces gloeiend heet. De lopende band duwt een blok tempex tegen de gloeidraden die zich een weg smelten door het materiaal. Zo ontstaan er platen. Draaien we het hele blok tempex een kwartslag tussen het eerste en het volgende raam, dan worden de platen vervolgens in stroken gesneden. 


Instellingsmogelijkheden

Door de ramen schuiner te zetten kunnen we de maatvoering aanpassen, maar niet tot op de millimeter nauwkeurig. Ook de temperatuur van de draden kunnen we instellen tussen de 140 en 190 graden Celsius. Handig om het gloeiproces enigszins te beïnvloeden. Want hoe zwaarder het tempex, hoe meer weerstand dat geeft tijdens het gloeien.


2D-vormen snijden op de contoursnijmachine

Het snijmechanisme van de contoursnijmachine bestaat uit één of meerdere gloeidraden die tussen twee portalen zijn gespannen. Geheel computergestuurd volgt de draad de omtreklijn van een 2D-tekening. Doordat we op binnen- of buitencontour kunnen snijden, hebben we de maatvoering beter onder controle. Zo kunnen we complexere tweedimensionale vormen uit brede blokken EPS snijden. Bij De la Roy beschikken we over een machine van 5, 6 en 8 meter breed. 


Serieproducten uit tempex in combinatie met gloeien

Stel dat je een serie van exact dezelfde vormen wilt laten maken. Die vorm snijden we dan met de contoursnijmachine in een keer uit een breed blok. Met bijvoorbeeld de gloeimachine snijden we het blok vervolgens in plakken van de gewenste dikte. Zo maken we door het slim inzetten van machines een serieproduct met een complexere vorm.


Vormen met uitsparingen 

Contoursnijden is de ideale techniek om grote letters te maken. Hoe zit het dan met letters met een gat erin, zoals de O? Om het gat te kunnen snijden, sturen we de gloeidraad door de letter heen naar het middengedeelte. Op dezelfde manier maken we uitsparingen in andere vormen. Goed om je te bedenken dat meerdere van zulke noodzakelijke gloeinaden het tempex eindproduct instabieler maken.


Conische vormen

De portalen van de machine waartussen de gloeidraad is gespannen, kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Daardoor kunnen we zelfs conische vormen, zoals een kegel, of getordeerde vormen uit piepschuim snijden. 


Complexe 3D-vormen frezen uit EPS 

Met de vijf-assige freesmachine kunnen we complexe 3D-vormen uit tempex maken. De volledig computergestuurde machine maakt daarbij gebruik van zestien verschillende frezen. Te kleine of te gedetailleerde vormen zijn voor onze machine lastig om te frezen. Overleg met onze verkopers of de vorm die je bedacht hebt maakbaar is. Want we hebben diverse oplossingen om tot een optimale bewerking te komen. Meer daarover lees je in het artikel over toepassingen van EPS design.


Frezen gebeurt op een vlak freesbed

Het te frezen tempex ligt altijd stevig op een vlak freesbed. Een volledig ronde vorm frezen we daarom in meerdere delen en verlijmen we na het freesproces. Onze vakmensen bepalen vooraf in hoeveel delen we een complexe vorm maken met de freesmachine. 


Goede verwerking van tempex heeft tijd nodig

Om tot een optimaal product te komen dat voldoet aan jouw wensen, investeren we tijd in de maakprocessen. We beoordelen aangeleverde digitale ontwerpen en waar nodig adviseren we je uitgebreid over mogelijkheden en oplossingen. Houd rekening met de volgende productietijden (exclusief voorbereiding en advisering) voor een opdracht:


Gloeien: ongeveer een tot twee werkweken

Contoursnijden: twee tot drie werkweken

Frezen, inclusief afwerking: minimaal zes tot acht werkweken


De uiteindelijke doorlooptijd is afhankelijk van de complexiteit en grootte van je opdracht. En vanzelfsprekend van de ruimte in onze planning.


Een beter beeld van de verschillende technieken op ons YouTubekanaal

Video is soms duidelijker dan woorden. Kijk ook eens op het YouTubekanaal van De la Roy om een beter beeld te krijgen van de verschillende technieken.


Stel ons je vragen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.