Tempex of piepschuim, zoals we EPS in de volksmond noemen, is licht én vormvast. Die eigenschappen maken het een ontzettend veelzijdig materiaal. Bij De la Roy verwerken we het in opdracht van onze klanten tot de gaafste design-producten. In dit kennisartikel vertellen we je waar je aan moet denken om het materiaal optimaal toe te passen voor jouw ontwerp.


Zo veelzijdig is EPS

Opvallen met gigantische gevelletters, grote deco-letters of een bedrijfslogo van formaat in 3D. Je kunstwerk voor in de openbare ruimte, gemaakt van piepschuim. Een blow-up van je design of een prototype van tempex. Maar ook decorstukken voor een film, theatershow, festival of tv-programma. Of om je beursstand mee aan te kleden. Jij bedenkt het, wij kunnen het voor je maken in iedere gewenste vorm, kleur en afwerking. De mogelijke toepassingen van piepschuim in de wereld van design zijn haast eindeloos.


De vijf stappen in het maakproces

Het werk om jouw design van tempex te maken, verdelen we in vijf stappen:

  1. Jouw ontwerp/tekening beoordelen en geschikt maken voor productie
  2. Adviseren over materialen en bewerkingen
  3. Contoursnijden, frezen en/of coaten
  4. Leveren
  5. Monteren

Een goede voorbereiding plaveit de weg naar design dat aan jouw wensen voldoet. Jouw ontwerp en de informatie die je ons daarbij geeft, zijn doorslaggevend voor bijvoorbeeld de keuze voor EPS met de juiste druksterkte. Maar ook om te bepalen of we je product moeten versterken, of we contoursnijden, frezen of technieken combineren, en of we je product afwerken met een polyurea- of polyurethaancoating. Jij kunt ons dus helpen om tot een effectief en efficiënt productieproces te komen. Hieronder geven we je stof tot nadenken. 


Hoe groot of gedetailleerd is jouw design?

Voor het uitvoeren van jouw ontwerp gebruiken we onze contoursnijmachines of de 5-assige freesmachine. Erg kleine vormen en details kunnen we niet altijd snijden of frezen. Vaak kunnen we je door onze kennis en ervaring een goed alternatief bieden. Zoals een combinatie met 3D-printwerk.


In welk bestandsformaat lever je een digitaal ontwerp aan?

Niet alleen onze freesmachine, maar ook onze contoursnijmachines zijn computergestuurde apparaten. Lever je je ontwerp digitaal aan, informeer dan vooraf bij ons welke bestandsformaten we kunnen gebruiken. Niet elk bestand kunnen we vertalen voor de software van onze machines. 


Geen open eindjes in je tekenwerk 

Check ook of er geen open eindjes zitten in lijnstukken die op het oog verbonden zijn. Is dat wel het geval, dan weet bijvoorbeeld de contoursnijmachine niet wat hij op dat punt moet doen. Sowieso controleert onze tekenaar jouw aangeleverde bestand. Zijn er wijzigingen nodig, dan bespreken we die eerst met je.


Staat of hangt jouw design?

Aan de hand van een voorbeeld laten we je zien waarom dit om meerdere redenen een interessante vraag is. Stel, we hangen de naam De la Roy in grote letters aan de muur in de ontvangsthal van ons bedrijf in Gemert. De druksterkte van het tempex dat we gaan gebruiken is dan niet relevant. Wel houden we er vooraf al rekening mee hoe we de letters bevestigen en of we daarvoor bevestigingsmiddelen aan de letters moeten aanbrengen. 


Ronde letters en staartjes

We besluiten om de letters op de grond te zetten. Waar lopen we dan tegenaan? Juist: de y heeft een staart. En letters met een ronde onderkant blijven niet uit zichzelf staan. In zo’n geval adviseren we je over de mooiste oplossing.


Krijgt jouw EPS product een mooie plek in de buitenlucht? 

Je voelt waarschijnlijk al aan waarom dit een belangrijke vraag is voordat we met je ontwerp aan de slag gaan. Denk aan de weersinvloeden. Met een polyureacoating voorzien van een UV-bestendige laklaag zorgen we dat tempex bestand is tegen de invloeden van het weer. Ook verzwaren, versterken of verankeren we designproducten met hout of staal, zodat ze de wind kunnen trotseren. 


Hufterproof tempex, een goed idee?

Je EPS kunstwerk of de naam van je event in grote letters in een openbare ruimte, dat maakt indruk. Het nadeel: mensen hebben nogal eens de neiging om erop te klimmen of te gaan zitten. Goed dus om vooraf na te denken of dat bij jouw design kan gebeuren. Door de keuze van het soort EPS, verstevigingen met bijvoorbeeld hout of staal en bijvoorbeeld de taaie en elastische polyureacoating kunnen we piepschuim behoorlijk hufterproof maken.


Aarzel niet om je vragen aan ons te stellen

Heb je ideeën voor een kunstwerk of een blow-up? Wil je een prototype, je logo of decorstukken van EPS laten maken? En heb je nog vragen over bijvoorbeeld het maakproces? Laat het ons weten. We staan altijd voor je klaar met advies.